Saturday, November 24, 2007

Att köra bil i USA


Som alla säkert vet så är ju USA ett ställe där man tar bilen på fullaste allvar och se r den som ett nödvändigt transportmedel, för gå, det kan man ju inte göra! Allt här är anpassat efter att köra. Vi kände oss väldigt amerikanska då vi satte oss i bilen för att hämta frukost och en kaffe 400m från huset. Alternativet hade varit att gå på en cykelbana i bilvägen.. Just San Diego verkar faktiskt ha en hel del cykelbanor och man ser många som motionscyklar, för de använder ju inte cyklen som transportmedel. Trottoarer finns här och var men det verkar oftast inte som man kan gå mellan områden på dem utan då slutar de och så blir det bara bilväg.

Motorvägarna här är gigantiska, kan ofta vara typ sex filer i vardera riktningen, och i rusningstrafik går det typ i 10-20km/h. Räddningen är carpoollane, en fil för bilar mer två eller mer personer i. Man skulle kunna tro att den också är full men det är den ofta inte för här kör man en bil var :) Pendla tillsammans, det går ju inte ;)

Vi har inte haft jättestora problem att hitta då vi fuskar med en GPS, blir en del felkörningar endå vid alla galna filbyten och av och påfarter.

De verkar inte ha konceptet med huvudled, högerregel och väjningsplikt. Istället sätter de fyrvägsstopp överallt där de inte har trafikljus. På parkeringsplatser är det även där stopplikt överallt samt en massa gupp. För övrigt känns det mest som folk kör lite som de vill och det är egentligen ganska avslappnat tror jag när man har vant sig.

Vi startade med ett par riktigt sunkiga hyrbilar då hyrfirman lovade mycket mer än vad de levererade, vi hamnade på en skum bakgata nere i stan där allt var hämtat som hämtat från en dålig Hollywoodfilm :) Bilarna var hårt körda, färdigbucklade och repade så man behövde iofs inte oroa sig för det. De hade båda konstiga missljud och beteenden, när jag skulle tanka upptäckte jag tex att fjädren till tanklocket var kass så jag fick låsa spaken i öppet läge och bända upp tanklocket med en nyckel :) Som tur var så ordnade chefen en ny bil så fort som möjligt så nu kör vi runt i stil, en stor amerikansk
Chevrolet Impala SS med tjutande Hollywooddäck och gungig fjädring. Trotts att den är amerikansk (har en massa fördomar mot amerikanska bilindustrin) så är den riktigt schysst och lyxig :)

No comments: