Friday, November 30, 2007

Vädret igen...

Idag hände det otänkbara, något som endast brukar inträffa ca 5-6 gånger om året här och då i mycket måttlig mängd....

REGN!!

Under natten har det regnat och just nu på morgonen så regnar det fortfarande ganska mycket. Skall bli intressant att se vad amerikanarna har att säga om detta :) De trodde bara att det skulle stänka lite och de sade även att ofta så dunstar regnet innan det når marken så även om väderleksrapporten visar regn så kommer det endå inget.

Wednesday, November 28, 2007

Svenskalektioner

Idag har vi introducerat begreppet fika för amerikanerna.

Vi jobbar även på att lära dem svenska med hjälp av nedanstående site, den bör man besöka och lyssna på de olika lektionerna om man vill ha lite roligt :)

http://www.slayradio.org/mastering_swedish.php

Försökte även lära dem "sju sjösjuka sjömän" utan resultat, men å andra sidan är det inte världens viktigaste fras!

Saturday, November 24, 2007

Lunch by the beach

Vår nya favorit resturang vid havet, Poseidon. Tog ett tag att gå hit
men det är det nog värt. Om inte annat var det lite motion. Måste ju
passa på att få lite vardagsmotion. Detta är också första
bloggförsök från telefonen!

Välkommen till Bloggen

Jag har lovat många att jag skulle börja skriva en blog här i USA vilket jag nu har gjort. Har skrivit flera inlägg idag så det finns fler i arkivet (se höger sida) att läsa än vad som syns direkt på första sidan :)

Att köra bil i USA


Som alla säkert vet så är ju USA ett ställe där man tar bilen på fullaste allvar och se r den som ett nödvändigt transportmedel, för gå, det kan man ju inte göra! Allt här är anpassat efter att köra. Vi kände oss väldigt amerikanska då vi satte oss i bilen för att hämta frukost och en kaffe 400m från huset. Alternativet hade varit att gå på en cykelbana i bilvägen.. Just San Diego verkar faktiskt ha en hel del cykelbanor och man ser många som motionscyklar, för de använder ju inte cyklen som transportmedel. Trottoarer finns här och var men det verkar oftast inte som man kan gå mellan områden på dem utan då slutar de och så blir det bara bilväg.

Motorvägarna här är gigantiska, kan ofta vara typ sex filer i vardera riktningen, och i rusningstrafik går det typ i 10-20km/h. Räddningen är carpoollane, en fil för bilar mer två eller mer personer i. Man skulle kunna tro att den också är full men det är den ofta inte för här kör man en bil var :) Pendla tillsammans, det går ju inte ;)

Vi har inte haft jättestora problem att hitta då vi fuskar med en GPS, blir en del felkörningar endå vid alla galna filbyten och av och påfarter.

De verkar inte ha konceptet med huvudled, högerregel och väjningsplikt. Istället sätter de fyrvägsstopp överallt där de inte har trafikljus. På parkeringsplatser är det även där stopplikt överallt samt en massa gupp. För övrigt känns det mest som folk kör lite som de vill och det är egentligen ganska avslappnat tror jag när man har vant sig.

Vi startade med ett par riktigt sunkiga hyrbilar då hyrfirman lovade mycket mer än vad de levererade, vi hamnade på en skum bakgata nere i stan där allt var hämtat som hämtat från en dålig Hollywoodfilm :) Bilarna var hårt körda, färdigbucklade och repade så man behövde iofs inte oroa sig för det. De hade båda konstiga missljud och beteenden, när jag skulle tanka upptäckte jag tex att fjädren till tanklocket var kass så jag fick låsa spaken i öppet läge och bända upp tanklocket med en nyckel :) Som tur var så ordnade chefen en ny bil så fort som möjligt så nu kör vi runt i stil, en stor amerikansk
Chevrolet Impala SS med tjutande Hollywooddäck och gungig fjädring. Trotts att den är amerikansk (har en massa fördomar mot amerikanska bilindustrin) så är den riktigt schysst och lyxig :)

Julstämning? Nä inte riktigt!


Jag kände mig tvungen att ta ett foto av detta, en julgran under sol och palmer... Nä, helt fel!! Blir nog ingen julstämning förren man kommer hem till Sverige tror jag. Men vi hittade ju iallfall glögg och pepparkakor på Ikea :)

En liten bit av Sverige i San Diego



Förra helgen behövde vi lite prylar till huset och som svensk så åker man ju förstås till Ikea. Detta var en väldigt skum upplevelse, allt såg ut precis som Ikea i Sverige förutom att skyltarna hade undertexter på engelska, och spanska :) Undrar hur amerikanerna uttalar de svenska namnen, och vad sägs om färgen "Fräsig Dark Brown" (se bild).

Ikea har dessutom en liten förbutik där man kan handla svenska varor tex glögg, pepparkakor, ballerinakex, Marabou choklad, köttbullar, sill med mera. De säljer även svenska kanelbullar men så svenska visade de sig inte vara, gigantiska och med glasyr på toppen som om sockret i inte var nog :)

Väder och vind


En av de stora fördelarna man märkt hittills är ju helt klart vädret, vi har haft några gråa dagar med dimma och moln men sol verkar vara det vanligaste alternativet. Kollar man på väderleksrapporten i telefonen så visar den oftast sex dagar av sol med lite småmoln om man har otur. Temperaturen här snittar nog runt 16-17 grader just nu så är man ute i solen kan man lätt gå i kortbyxor och kortärmat :) Enligt våra amerikanska kollegor så regnar det här typ 5-6 gånger om året. Istället konstbevattnar de allt som är grönt för att det skall klara sig.
I torsdags var vi nere och kollade in stranden (se fotot) och en del folk badar fortfarande så det är nog inte så kallt i vattnet, särskilt inte med svenska mått mätt :)
Nu skall man bara vänja sig att tänka sig temperaturen i Fahrenheit och inte i Celcius.

Nya vyer (att bo på rätt ställe)




Vi bor i en villa norr om San Diego i en stad som heter Solana Beach. Det har visat sig vara ett utmärkt ställe att bo på, nära till resturanger, mataffärer och stranden förstås :) De är även smidigt att ta sig till jobbet härifrån vilket är ett stort plus, man vill inte sitta fast i rusningstrafiken på motorvägen. På bilden ser ni vyn från huset vilken är magnifik, ett stort lyft från att se ut över ett parkeringshus i Lund. Bild två är strax efter solnedgången (tack Henric för bilden).

Huset är ungefär hur stort som hellst och tanken är att det skall finnas plats för besökare från sverigekontoren. Bra om vi kan få regelbundna besökare från Sverige som kan ta med sånt som man inte hittar i USA, osthyvel tex!
En extra bonus är att vi bor jämte en brandstation, amerikanerna snålar inte på sirener kan jag säga ;)

På plats i San Diego

Jaha, då har man varit i USA i lite mer än en vecka, mycket har hänt sedan dess men man har fått några lugna stunder iallafall. Vi flög från Sverige den 14:e och hamnade i Los Angeles. I Los Angeles hyrde vi en bil och körde sedan ner till San Diego. Olyckligtvis hamnade vi i rusningstrafiken och jag har nog aldrig sett så många bilar i mitt liv, men vi kom fram till slut!

Jag och en kollega befinner oss alltså nu i San Diego, vi har blivit hitskickade för att vara med vid uppstarten av företagets nya amerikanska dotterbolag. Förhoppningsvis kommer ett par svenskar till över efter jul också så att vi kan starta en svensk koloni :)

Hittills så har vi haft fullt upp, vi har jobbat så mycket som möjligt och sedan även försökt fixa allt pappersarbete som krävs såsom bankkonton, social security number och annat. Vi har även lyckats klämma in lite fritid också och vi har så smått börjat utforska omgivningarna.